ad Bassie en Adriaan

Auteur
Tekst: Aad van Toor (als Adrie van Toor)
Tekeningen: Frans Verschoor


Start-Einde
Start: 1983
Einde: 1984

Uitgeverij
Bassie Producties - Vlaardingen

Externe link

Bassie & Adriaan - Naar aanleiding van de televieseries van het duo Bassie en Adriaan verschijnt er in 1983 een stripreeks met tekst van Aad van Toor en tekeningen van Frans Verschoor. De verhalen zijn afgeleid van de series "Het geheim van de sleutel" en "De diamant", maar de stripserie bevat wel een aantal variaties (lees: afwijkingen) t.o.v. de televisie-afleveringen.
Zo heeft Bassie op televisie een parkiet met de naam Sweety van goochelaar André du Lord gekregen, in de strip modelleert papegaai Kobus (in die tijd het huisdier van Adriaan) als medespeler van Bassie en Adriaan.
In de boeven zijn weliswaar de boevenbaas, B1 en de dove B2 te herkennen, maar in tegenstelling tot de televisieserie waar de boevenbaas vanuit Nederland opdrachten geeft aan de boeven in Spanje, is hij in de strip zelf in Spanje aanwezig en gaat hij ook met B1 en B2 op stap. Bovendien wordt hij daar steeds BB (afkorting voor boevenbaas) genoemd.
In deel 2 van de stripserie wordt Bassie al in Spanje ontvoerd, terwijl dat in de televisieserie pas bij thuiskomst in Nederland is.
En terwijl ze het tenslotte in de televisie-afleveringen nog moeten doen met hun Matra Simca Rancho, rijden ze in de strip al in hun Honda Prelude rond, terwijl deze wagen pas in 1985 voor het eerst verschijnt in hun korte afleveringen.
Toch laat de reeks zich lezen als een spannend stripverhaal. Het lijkt erop dat dit het begin van een langlopende serie is, maar na deel 3 wordt de stekker eruit getrokken.
tekst: mvdwstrips.nl

Reguliere reeks
  • 1 - Het geheim van de sleutel
  • 2 - De ontvoering
  • 3 - De diamant
  • 4 - Het geheim van de schatkaart (niet verschenen)

Over deel 4
In deel 3 wordt op de laatste pagina een aankondiging gedaan voor het vierde deel met als titel "Het geheim van de schatkaart". Dit deel, waarin nog steeds de boeven BB, B1 en B2 als tegenstanders mogen fungeren, zal in deze vorm echter niet meer worden uitgegeven. Wel verschijnt dit verhaal vanaf 17 september 1983 op de radio als wekelijkse hoorspelserie op de TROS-zaterdag op Hilversum 2 (de op dat moment gangbare zendernaam voor het huidige Radio 1) onder de titel "Bassie en Adriaan op schattenjacht", waarin de rol van de boeven worden vervuld door de Baron, Vlugge Japie en Ping Poen. Als in 1985 de serie op televisie verschijnt onder de titel "Het geheim van de schatkaart" wordt de rol van de derde boef alsnog ingevuld door B2.
tekst: mvdwstrips.nl

INHOUD

 

Meer informatie

Meer informatie over auteursrechten e.d. vindt u hier.