Tekenfilms B

Baggy Pants & The Nitwits Baggy Pants and the Nitwits, Amerikaanse reeks tekenfilms uit 1977 geproduceerd door DFE met daarin twee verschillende onderdelen. Baggy Pants is een kater die gekleed gaat als Charlie Chaplin's "Tramp"-typetje en stuntelend door het leven gaat. Het tweede onderdeel is The Nitwits waarin een ouder echtpaar genaamd Tyrone, met zijn magische wandelstok waarmee hij kan vliegen, en zijn vrouw Gladys Ormphby de misdaad bestrijdt. Het onderdeel Baggy Pants is in 1978 ook in Nederland te zien, waar het in het matineeprogramma De Berebios één keer in de vijf weken op de woensdagmiddag bij de AVRO op Nederland 1 onder de naam "Charlie Chaplin" te zien is. Het wordt ook uitgezonden op een aantal donderdagavonden rond de klok van zeven uur.
Zie verder:
Baggy Pants and the Nitwits
tekst: mvdwstrips.nl
Balthazar le Mille-Pattes Balthazar le Mille-Pattes, Franse reeks (Films A. Champeaux-) televisietekenfilms bestaande uit 60 afleveringen over een rode duizendpoot genaamd Balthazar die over het scherm loopt. De rode ballen met daaronder elk twee voetjes hebben altijd de neiging om zich van de duizendpoot af te zonderen en hun eigen ding te doen.
De serie tekenfilms worden van 1978 tot 1982 uitgezonden via de Franse televisiezender FR3 en is gebaseerd op het gelijknamige stripverhaal uit 1975 van stripauteur Jacques Lelièvre.
In Nederland worden er tussen 1983 en 1985 afleveringen onder de titel Balthazar uitgezonden via de matinee-programma's Kinderbios en Minibios van de AVRO.
tekst: mvdwstrips.nl
Barney Bear Barney Bear, Amerikaanse reeks MGM-bioscooptekenfilms van 1939 t/m 1954 geproduceerd door MGM, waarin een slungelige beer de hoofdrol speelt. Tot en met 1943 hebben de filmpjes onder supervisie van Rudolf Ising een redelijk hoog Disney-gehalte. In 1945 keert Barney Bear terug op het witte doek, maar dan met eerst met Preston Blair en Michael Lah en vanaf 1952 Dick Lundy als regisseur. De filmpjes hebben vanaf dat moment meer vaart en humor en staan onder invloed van Tex Avery die dan ook werkzaam bij MGM is. In Nederland is Barney Bear in enkele filmpjes op de televisie te zien die de VARA in 1988 op Nederland 1 uitzendt. Van Barney Bear zijn er ook strips gemaakt die in Nederland verschijnen in de tijdschriften en albums van Tom & Jerry. Ook de bekende Donald Duck-tekenaar Carl Barks heeft enkele verhalen rondom Barney Bear en Benny Burro gemaakt.
Zie verder hier voor meer achtergrondinformatie.
tekst: mvdwstrips.nl
Beary Family Album Beary Family Album, Amerikaanse reeks bioscooptekenfilms van 1962 t/m 1972 geproduceerd door Walter Lantz. Het gaat over een familie bestaande uit beren. In Nederland is de reeks ook bekend onder de naam "Charlie Beer" en verschijnt als strip in de tijdschriften en albums van Woody Woodpecker.
tekst: mvdwstrips.nl
Bereboot Bereboot, Nederlandse poppenreeks van 1976 t/m 1978 geschreven door Lo Hartog van Banda en in het eerste seizoen als dagelijkse afleveringen uitgezonden door de NOS - geproduceerd door Max Appelboom, waarna in het najaar van 1977 de AVRO dit overneemt en iedere zaterdagavond een aflevering uitzendt, soms ook zaterdag- of woensdagmiddag - dit tweede seizoen wordt geproduceerd door Hans Kortekaas. Het verhaal gaat over drie beren die met hun boot varen en allerlei avonturen beleven op de eilanden die ze aandoen. Er verschijnt ook allerlei merchandising (waaronder o.a. puzzels en boeken) van de serie. In 1981 en 1982 gaan er in de zomermaanden - als Sesamstraat met vakantie is - enkele afleveringen uit het eerste seizoen op herhaling. In 1994 zendt de TROS de Bereboot nogmaals uit. Hierbij worden de NOS- en de AVRO-afleveringen door elkaar uitgezonden, waarbij korte afleveringen aan elkaar worden geplakt. De NOS- en de AVRO-versies zijn niet alleen van elkaar te onderscheiden door de verschillende begin- en eindtunes, maar in de AVRO-versie worden er ook nieuwe poppen en decorstukken (en dus een andere boot!) toegepast.
Zie verder:
Bereboot seizoen 1976-1977
Bereboot seizoen 1977-1978
tekst: mvdwstrips.nl
Blanc, Mel Mel Blanc, Amerikaanse stemacteur (30 mei 1908 - 10 juli 1989) die bekend staat als hofleverancier van stemmen van de Looney Tunes/Merrie Melodies-tekenfilms van Warner Bros. en die ooit is begonnen als radio-acteur. Ook verleent hij zijn medewerking aan enkele tekenfilms die vanaf de jaren zestig speciaal voor de televisie zijn gemaakt.
tekst: mvdwstrips.nl
Blast-off Buzzard Blast-off Buzzard, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1977 t/m 1978 over een roofvogel die een slang probeert te vangen. De roofvogel gaat getooid met een vliegeniershelm en de slang met een valhelm. Het is een onderdeel van het programma CB Bears dat in Amerika door NBC wordt uitgezonden en nog meer onderdelen bevat. De tekenfilms van Blast-off Buzzard doen denken aan de Road Runner-filmpjes van Warner Bros. De filmpjes bevatten geen gesproken teksten en is in Nederland in 1980 derhalve in ongewijzigde vorm te bekijken via het matineeprogramma Kinderbios van de AVRO onder de titel Vreemde vogels. Ook een ander onderdeel van CB Bears is te bekijken via Kinderbios, namelijk Undercover Elephant onder de Nederlandse titel Schuilnaam Olifant.
tekst: mvdwstrips.nl
Blue Ribbon Merrie Melodies Blue Ribbon Merrie Melodies, herhalingsprogramma van Warner Bros. van bioscooptekenfilms dat uit kostenbesparende overwegingen in 1943 wordt opgestart. Het betreft het hervertonen van Looney Tunes- en Merrie Melodies-filmpjes van enkele jaren na de eerste vertoning, waarbij de opening- en slottitels zijn veranderd. Aangezien dit in de originele filmband (negatief) gebeurt (en dus niet in een kopie) is van een groot aantal tekenfilms de originele aankondigingstitels verloren gegaan.
Klik hier voor een volledige lijst van filmpjes in deze reeks.
tekst: mvdwstrips.nl
Breezly & Sneezly Breezly and Sneezly, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) tekenfilms bedoeld voor vertoon op de televisie, waarin een ijsbeer en een zeehond de hoofdrol spelen. De reeks bestaat uit 23 afleveringen, die zijn uitgezonden in de Peter Potamus-Show, maar ook in syndicatie al of niet gecombineerd met de tekenfilms rondom de show van Magilla Gorilla. In Nederland zijn ze in de jaren zestig bekend als Brieser en Nieser en onder die naam is het duo soms te vinden in het Flintstones-tijdschrift.
Zie hier voor een lijst van alle tekenfilms uit de shows van Magilla Gorilla en Peter Potamus.
tekst: mvdwstrips.nl
Brigadier Dog Zie bij Deputy Dawg.
The Bungle Brothers The Bungle Brothers, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1981 t/m 1982 over een hondenduo dat allerlei stunts uithaalt in een circus. Het is, samen met Kwicky Koala, Dirty Dawg en Crazy Claws een onderdeel van The Kwicky Koala Show. In elke aflevering worden er drie filmpjes van enkele seconden van The Bungle Brothers vertoont als bumper voor de overige filmpjes. In Nederland zijn The Bungle Brothers in 1984 in een in het Nederlands nagsynchroniseerde versie één keer per vijf weken op de woensdagmiddag te zien in het matineeprogramma Kinderbios bij de AVRO op Nederland 1. Hierbij worden de Nederlandse namen Jut & Jul gebruikt.
tekst: mvdwstrips.nl
Bugs Bunny Bugs Bunny, Amerikaanse reeks van (Warner Bros.-) tekenfilms van 1940 t/m 1964 voor de bioscoop in de series Looney Tunes en Merrie Melodies rondom een konijn dat vaak achterna wordt gezeten door een jager genaamd Elmer Fudd. Het konijn probeert de jager dan op allerlei manieren de loef af te steken. Daarnaast is het konijn ook nog een doorn in het oog voor andere opponenten, zoals Yosemite Sam (die hij afwisselend als piraat of cowboy tegenkomt) en Daffy Duck. De stem van Bugs Bunny is in de filmpjes ingesproken door Mel Blanc. Het eerste filmpje A Wild Hare uit 1940 is geregiseerd door regisseur Tex Avery. Daarom wordt Avery beschouwd als de geestelijke vader van het konijn in zijn huidige vorm. In 1974 is Bugs Bunny te zien in het KRO-programma Cineac, in 1982/1983 is Bugs Bunny als zelfstandig programma bij de KRO op Nederland 1 te zien, vanaf 1987 maakt hij regelmatig zijn opwachting in het televisieprogramma KRO's Tekenfilmfestival. Ook in het televisieprogramma AVRO's Wordt Vervolgd is het konijn een graag geziene gast. Bugs Bunny verschijnt in de lage landen ook in stripvorm, van 1966 t/m 1968 onder de Nederlandse naam Floris Flap in tijdschriftvorm, van 1978 t/m 1980 onder zijn oorspronkelijke naam in het tijdschrift Tweety & Sylvester bij uitgeverij De Vrijbuiter, van 1982 t/m 1983 weer in een eigen tijdschrift bij Semic Press en tot slot van 1984 t/m 1985 nog even bij Junior Press.
Zie verder:
Bugs Bunny
tekst: mvdwstrips.nl
Butler, Daws Daws Butler, Amerikaanse stemacteur (16 november 1916 - 18 mei 1988) die bekend is als de vele stemmen in diverse tekenfilmproducties voor de televisie geproduceerd door Hanna-Barbera. Bekende personages met zijn stem zijn onder meer Yogi Bear, Huckleberry Hound, Hokey Wolf, Loopy de Loop, Lippy the Lion en Wally Gator. Ook is zijn stem al regelmatig in de bioscooptekenfilms van de jaren veertig en vijftig te horen.
tekst: mvdwstrips.nl

INHOUD

 

Meer informatie

Meer informatie over auteursrechten e.d. vindt u hier.