Tekenfilms D-E

Daffy Duck Daffy Duck, reeks van Amerikaanse (Warner Bros.) tekenfilms voor de bioscoop van 1937 t/m 1968 in de series Looney Tunes en Merrie Melodies met een zwarte eend in de hoofdrol. Zijn eerste optreden vindt plaats in Porky's Duck Hunt geregiseerd door Fred Avery. Zijn ontstaan is vier jaar na de geboorte van Donald Duck in de studio's van Walt Disney. In vele gevallen is het karakter van Daffy Duck nog gemener dan die van zijn Disney-collega en hij is dan ook een zeer slecht verliezer. Hij is van origine gecreëerd door Fred Avery en Bob Clampett. Vanaf 1946 heeft regisseur Robert McKimson hem bijgeschaafd tot het type dat we nu kennen en zoals hij in de filmpjes geregiseerd door McKimson, Friz Freleng of Chuck Jones zijn rol speelt. Vanaf dat moment moet hij in Bugs Bunny altijd zijn meester vinden, als het gaat om het verbale gevecht dat hij met het konijn moet aangaan. De stem van Daffy wordt vertolkt door stemmenkunstenaar Mel Blanc.
In 1977 zijn de bioscooptekenfilms van Daffy te zien op de RTBF en in 1989 bij de VARA. Ook is hij één der vele gasten die zich in 1986 in het derde seizoen van AVRO's Wordt Vervolgd laat zien. Bij de KRO is ie vaak als opponent te zie van Speedy Gonzales. Daffy Duck laat zich ook gelden als stripfiguur; in 1966 is ie bekend onder zijn Nederlandse naam Eimert Eend, maar in de uitgaven vanaf de jaren zeventig treedt hij onder zijn oorspronkelijke naam op.
Zie verder hier voor meer achtergrondinformatie.
tekst: mvdwstrips.nl
Daws Butler Zie bij Butler, Daws.
Deputy Dawg Deputy Dawg, Amerikaanse reeks (Terrytoons-) tekenfilmpjes van 1962 t/m 1963 over een hond die sherrif is in een park, waar hij het aan de stok krijgt met allerlei figuren die stelen, rommel maken of luieren. Alle stemmen worden vertolkt door Dayton Allen en de serie wordt geproduceerd door Ralf Baskhi (bekend van de latere stripverfilming van Fritz te Cat in 1972) voor CBS. Van de serie zijn 34 televisie-afleveringen en zes bioscooptekenfilms gemaakt. Van 20 juni t/m 30 september 1972 is de serie dagelijks bij de NOS op beide netten te zien onder de naam Brigadier Dog, waarbij de personages naar het Nederlands worden nygesynchroniseerd. De serie volgt hiermee De Fabeltjeskrant op, die dan in de ijskast wordt gezet. In september 1974 worden er enkele afleveringen herhaald die ook weer dagelijks zijn te zien.
tekst: mvdwstrips.nl
Dinky Duck Dinky Duck, Amerikaanse reeks (Terrytoons-) tekenfilmpjes van 1939 t/m 1957 over een klein zwart eendje. Vaak spelen die zich af op een boerderij met andere dieren.
tekst: mvdwstrips.nl
Dirty Dawg Dirty Dawg, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1981 t/m 1982 over een hond die samen met een rat door de straten van de stad zwerft. Ze worden hierbij door een motoragent in de gaten gehouden. Het is, samen met Kwicky Koala, Crazy Claws en The Bungle Brothers een onderdeel van The Kwicky Koala Show. In Nederland is Dirty Dawg in 1985 in een nagsynchroniseerde versie te bekijken in de Kinderbios/Minibios bij de AVRO. In de versie van Ring Workshop worden de namen vertaald naar Vullisbak en Rattekop. Als Marga Smits de productie en de nasynchronisatie van de Minibios overneemt, worden de stemmen en de namen veranderd naar Rommelhond en Ratelrat.
tekst: mvdwstrips.nl
Disney, Walt Walt Disney, Amerikaans producent, filmregiseur en scenarioschrijver (5 december 1901 - 15 december 1966) die wereldberoemd wordt en nog steeds is met zijn tekenfilms over Mickey Mouse, Donald Duck, Goofy en Pluto, maar ook tal van andere projecten opzet, zoals het vervaardigen van sprookjesverhalen in de vorm van een avondvullende tekenfilm, natuurseries en echte speelfilms. Ook zijn er onder zijn leiding twee Disney-pretparken in Amerika opgericht, eerst in 1955 Disneyland in Californië en in 1971 Disney World in Florida. Bij die laatste zal hij de opening niet meer meemaken, omdat hij reeds in 1966 aan longkanker overlijdt. Zijn oudere broer Roy Oliver Disney neemt de honneurs waar. Walt Disney is ook de vertolker van de stem van Mickey Mouse in de klassieke bioscooptekenfilms.
tekst: mvdwstrips.nl
Donald Duck Donald Duck, Amerikaanse reeks (Walt Disney-) bioscooptekenfilms van 1934 t/m 1960 over een opvliegende eend die het met alles en iedereen aan de stok krijgt. Oorspronkelijk heeft hij een bijrol in de tekenfilm The wise little hen en treedt daarna op in diverse Mickey Mouse-filmpjes, maar gezien zijn populariteit krijgt hij in 1937 zijn eigen serie. Zijn stem wordt hierbij ingesproken door stemmenkunstenaar Clarence Nash. In Nederland worden er tussen 1981 en 1985 tekenfilmpjes van Donald Duck uitgezonden door de TROS, zelfstandig of in het matineeprogramma Walt Disney's Mickey and Donald, een CBS-programma met daarin klassieke bioscooptekenfilms. In 1985 gaan de Disneypersonages over naar de NCRV, naar het matineeprogramma Dit is Disney, geproduceerd en samengesteld door Kees de Bree, Wouter Stips en Han Peekel. Ook als stripfiguur is Donald Duck geliefd en hij is dan ook één der weinige tekenfilmfiguren met meerdere succesvolle stripreeksen, waarbij de dagelijkse krantenstrip van schrijver Bob Karp en tekenaar Al Taliaferro en de langere avonturen van schrijver/tekenaar Carl Barks de kroon spannen. Sinds het najaar van 1952 bestaat er voor het Nederlands taalgebied een (strip-)weekblad dat zijn naam draagt.
tekst: mvdwstrips.nl
Droopy Droopy, Amerikaanse reeks (MGM-) bioscooptekenfilms van 1943 t/m 1958 geregiseerd door Tex Avery over een naar het zich in eerste instantie laat aanzien slome hond - maar met verborgen talenten. Hij maakt zijn debuut in de cartoon Dumb Hounded waar hij een ontsnapte gevangene, een gestresste wolf, moet achtervolgen en inrekenen. Het is het begin van een succesvolle reeks voor deze hond, wiens stem meestal wordt vertolkt door stemacteur Bill Thompson, hoewel ook Don Messick - eveneens stemacteur - of zelfs Tex Avery zelf dit voor hun rekening nemen. Hoewel Droopy in de jaren zestig in de lage landen al redelijk bekend is van vertoningen in de bioscoop, begint de echte doorbraak pas in 1983 in het televisieprogramma AVRO's Wordt Vervolgd, waar in het eerste seizoen veel van de Avery-filmpjes van Droopy worden vertoond en waar veel fragmenten worden gebruikt als intro, bumpers en slotleader van het televisieprogramma. Droopy verschijnt gedurende de periode 1975-1996 als stripfiguur in de tijdschriften en albums van Tom & Jerry bij uitgeverij De Vrijbuiter.
tekst: mvdwstrips.nl
Elmer Fudd Elmer Fudd, personage van de Looney Tunes- en Merrie Melodies-bioscooptekenfilmpjes van Warner Bros. van 1937 t/m 1962 die vaak als bijfiguur meespeelt in de tekenfilms van Bugs Bunny en/of Daffy Duck. Hij speelt hier meestal een rol als jager. In Rabbit Fire uit 1951, geregiseerd door Charles M. Jones verklaart Elmer dat hij eigenlijk vegetariër is en dat hij alleen voor de sport jaagt. Zijn stem wordt in de meeste gevallen vertolkt door de Amerikaanse hoorspelacteur Arthur Q. Bryan. Fudd heeft een spraakgebrek: hij kan de R niet uitspreken en maakt hier een W van. Zodoende noemt hij Bugs Bunny dan ook vaak "cwazy wabbit". Ook als stripfiguur doet Elmer Fudd zich gelden. Hij is in Nederland te zien in de tijdschriften en albums onder de naam Tweety & Sylvester bij uitgeverij De Vrijbuiter (1978-1080), en daarna nog in de Bugs Bunny-tijdschriften bij Semic Press en Junior Press (1982-1985). Alleen in de Junior Press-uitgaven wordt zijn spraakgebrek meevertaald.
tekst: mvdwstrips.nl

INHOUD

 

Meer informatie

Meer informatie over auteursrechten e.d. vindt u hier.