Tekenfilms F

Fabeltjeskrant Fabeltjeskrant, Nederlandse (Chanowski Productions-) poppenreeks van 1968 t/m 1969, 1971 t/m 1974 en 1985 t/m 1992 geschreven door Leen Valkenier en geproduceerd door Thijs Chanowski en Loek de Levita onder de naam Chanowski Productions. Het programma gaat over een uil die verhaaltjes voorleest uit een krant. De eerste afleveringen zijn bewerkingen van de Fabels van Jean de La Fontaine die op zijn beurt weer is geïnspireerd door de Griekse dichter Aesopus. In 1969 wordt overgegaan op eigen vertellingen. Het wordt vanaf het najaar van 1968 dagelijks door de NTS (vanaf 1 januari 1969 NOS) uitgezonden op beide netten rond de klok van zeven uur 's avonds. Vanaf 1970 proberen Valkenier en Chanowski iets nieuws, wat resulteert in de poppenserie De Woefs en de Lamaars. Deze serie slaat niet aan en de afleveringen zullen vanaf 1971 overgaan in nieuwe afleveringen van de Fabeltjeskrant. In 1972 komt de tweede reeks afleveringen ten einde om in het najaar van 1973 terug te keren in wekelijkse afleveringen op de zondagmiddag in het NOS-matineeprogramma Het programma met de muis (Nederlandse versie van Die Sendung mit der Maus), wat voortduurt t/m 1974. Nadat het een aantal jaren stil blijft rondom de Fabeltjeskrant, keert de serie in het najaar van 1985 weer terug op het eerste net, die dan door alle A-omroepen wordt uitgezonden met vijf voor zeven als aanvangsttijd. De serie wordt vanaf dat moment gesponsord door de ontwikkelingsorganisatie Novib, wat ook tot uiting komt door de komst van enkele dieren uit de Derde Wereld. Vanaf het najaar van 1986 wordt de serie tweewekelijks uitgezonden door de KRO en de AVRO op Nederland 1 om zeven uur 's avonds. In 1988 worden er afleveringen uit 1985/1986 herhaald, deze keer te zien bij de AVRO, TROS en VOO op Nederland 2. In oktober van dat jaar beginnen nieuwe afleveringen - gesponsord door Unicef, waarop de reeks in het voorjaar van 1989 definitief eindigt, althans bij de publieke omroep. Van 1989 t/m 1990 loopt nog een nieuwe serie bij de commerciële zender RTL-Véronique. Van 1995 t/m 1996 worden er herhalingen uit de jaren zeventig uitgezonden door de VARA, VPRO, NPS en RVU op Nederland 3.
De serie doet het als merchandising ook goed. Er verschijnen diverse puzzels, poppetjes en ook boeken met daarin bewerkingen van de televisieserie.
Zie verder:
Fabeltjeskrant seizoen 1969-1970
Fabeltjeskrant seizoen (1970-)1971
Fabeltjeskrant seizoen 1971-1972
Fabeltjeskrant seizoen 1973-1974
Fabeltjeskrant seizoen 1985-1986
Fabeltjeskrant seizoen 1986-1987
Fabeltjeskrant seizoen 1988-1989
tekst: mvdwstrips.nl
Felix The Cat Felix the Cat, Amerikaanse bioscoop- en televisietekenfilms van verschillende producenten en in verschillende uitvoeringsvormen over een zwarte kater genaamd Felix, een creatie van cartoonisten Pat Sullivan en Otto Messmer. Felix begint zijn loopbaan al in 1919 met geluidloze tekenfilpjes, in eerste instantie geproduceerd door Paramount Pictures. Vanaf 1929 produceert Copley Pictures filmpjes met geluid, waarbij er eerst voormalige geluidloze afleveringen van geluid worden voorzien en vanaf 1929 nieuwe filmpjes. Zeven jaar later verschijnt Felix in 1936 in kleur in drie Rainbow Parade-tekenfilms geproduceerd door Van Beuren. Hierna is het een lange tijd stil rond Felix, maar vanaf 1959 verschijnt hij in een reeks tekenfilmpjes voor de televisie, waarin Felix een tas met verborgen krachten bij zich draagt. Alle personages worden hierbij ingesproken door Jack Mercer (1910-1984). Felix wordt dwarsgezeten door een professor die de tas wil bemachtigen. Na 260 tekenfilmpjes loopt deze in 1962 ten einde. In 1971 is Felix the Cat bij de KRO te zien op afwisselend Nederland 1 of 2 op wisselende avonden, afhankelijk van wanneer de KRO zendtijd heeft. In 1993 is Felix dagelijks te zien op de zender RTL5. Van 1935 tot 1938 verschijnt Felix als stripfiguur in een krantenstrip in het Soerabaijasch Handelsblad. Het betreft hier een vervolgstrip met zowel (met-de-hand-geschreven) tekstwolkjes als ondertekst (om het verhaal toe te lichten).
tekst: mvdwstrips.nl
Flintstones The Flintstones, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1960 t/m 1966 over een gezin en hun buren die in het stenen tijdperk wonen met de gemakken van nu. De stem van gezinshoofd Fred Flintstone wordt vertolkt door Alan Reed. Ook de stem van stemkunstenaar Mel Blanc - bekend van de Looney Tunes/Merrie Melodies-bioscooptekenfilmpjes - is te horen, want hij is het die buurman Barney Rubble laat spreken. De serie is een variant op de zwart/wit-sitcom The Honeymooners die begin jaren zestig reeds is te zien op de Nederlandse Antillen. Ook de Nederlandse variant Toen was heel geluk heel gewoon is daarvan afgeleid. De Flintstones-serie gaat over Fred die overal munt uit wil proberen te slaan en zichzelf altijd in een positief daglicht wil proberen te stellen. Zijn vrouw Wilma doorziet hem steeds en zorgt ervoor dat Fred toch altijd weer inziet dat zijn zienswijze niet altijd de juiste is, al kost hem dat wel altijd erg veel moeite. In Amerika wordt de serie uitgezonden door ABC. In Nederland zendt de NTS in 1964 de eerste afleveringen uit, daarna neemt de KRO dat over. De Flintstones wordt nog diverse keren herhaald, van 1975 t/m 1982 ook weer door de KRO. De laatste afleveringen komen uit de reeks The New Fred and Barney Show uit 1979 en zijn voor Nederland op dat moment spiksplinternieuw. Deze worden in de avond in 1981 door de KRO uitgezonden en de stem van Fred Flintstone wordt dan ingesproken door Henry Corden. Vanaf 1990 is de serie bij RTL-4 te zien. Ook op de Nederlandse Antillen wordt The Flintstones uitgezonden. Als strip is het bekend van de maandelijkse uitgaven van het Flintstones-tijdschrift van uitgeverij De Geïllustreerde Pers. Ook van 1962 t/m 1963 zijn de Flintstones dagelijks in een strook te zien in De Telegraaf; het betreft hier een strip met tekstballons. Tussen haakjes (letterlijk) wordt de titel ook naar het Nederlands vertaald: De Vuursteners.
tekst: mvdwstrips.nl
Foghorn Leghorn Foghorn Leghorn, Amerikaanse reeks (Warner Bros.-) bioscooptekenfilms van 1946 t/m 1963 in de series Looney Tunes en Merrie Melodies rondom een haan op een boederderij die vaak een hond loopt te treiteren. Het personage is ontstaan uit een reeks tekenfilmpjes van Henery Hawk, een klein jong havikje dat kippen probeert te stelen. Foghorn Leghorn - wiens stem door Mel Blanc wordt vertolkt - heeft een zuidelijk Amerikaanse tongval. Hij is gebaseerd op het personage Senator Claghorn uit het Amerikaanse radioprogramma The Fred Allen Show uit 1945. Alle filmpjes zijn geregisseerd door Robert McKimson die het personage ook bedacht heeft. In Nederland komt Foghorn Leghorn tussen 1987 t/m 1995 af en toe opduiken in het programma KRO's Tekenfilmfestival.
tekst: mvdwstrips.nl
Fred Avery Zie bij Avery, Tex
Freleng, Isadore Zie bij Freleng, Friz.
Freleng, Friz Friz Freleng, Amerikaanse filmregiseur (21 augustus 1905 - 26 mei 1995) met oorspronkelijke naam Isadore Freleng en als bijnaam Friz Freleng. Hij is bekend als regisseur van de Looney Tunes/Merrie Melodies-bioscooptekenfilmpjes van Warner Bros. Eén van zijn meest bekende creaties is Porky Pig, die debuteert in de tekenfim I Haven't Got a Hat uit 1935 met op dat moment Leon Schlesinger als producent. Freleng verlaat in 1937 Schlesinger om bij MGM een tekenfilmreeks te maken dat gebaseerd is op de strip The Katzenjammer Kids. Dit slaat echter niet aan en Freleng keert terug naar Schlesinger en Warner Bros. Samen met Charles M. Jones en Bob Clampett is hij medebepalend voor de toon van de Looney Tunes- en Merrie Melodies-filmpjes in de jaren veertig en vijftig. Freleng is ondermeer de bedenker van Porky Pig, de kat Sylvester, de cowboy/piraat Yosemite Sam en de muis Speedy Gonzales. In 1963 richt Freleng samen met producent David H. DePatie (1929-2021), nadat Warner Bros. de tekenfilmafdeling voor bioscooptekenfilms sluit, het bedrijf DePatie-Freleng Enterprises, Inc. op dat verantwoordelijk is voor tekenfilms als The Pink Panther, The Ant and The Aardvark, Baggy Pants & The Nitwits, Tijuana Toads en The Houndcats.
tekst: mvdwstrips.nl
Frisky Puppy Frisky Puppy and Claude Cat, Amerikaanse reeks van drie (Warner Bros.-) bioscooptekenfilms waarvan één uit de serie Looney Tunes en twee uit de serie Merrie Melodies, rondom een klein hondje dat op de meest onverwachte momenten zeer luid begint te blaffen. Met zijn geblaf brengt hij zijn tegenspeler Claude Cat tot wanhoop. Zowel Frisky Puppy als Claude Cat zijn gecreëerd door de Amerikaanse regisseur Chuck Jones. De tekenfilmpjes van Frisky Puppy zijn tussen 1987 t/m 1995 in het programma KRO's Tekenfilmfestival op de Nederlandse televisie af en toe te zien.
tekst: mvdwstrips.nl
Friz Freleng Zie bij Freleng, Friz.

INHOUD

 

Meer informatie

Meer informatie over auteursrechten e.d. vindt u hier.