Tekenfilms G

Gandy Goose Gandy Goose, Amerikaanse reeks (Terrytoons-) bioscooptekenfilms van 1938 t/m 1955 over een gans die avonturen beleeft. In 1939 wordt hij gekoppeld aan de kat Sourpuss, een andere Terrytoon-creatie, die vaak als zijn tegenspeler fungeert. Hij maakt zijn debuut in de cartoon Gandy the Goose in 1938, hoewel hij daar nog Willie wordt genoemd. De makers denken aanvankelijk aan een eenmalig optreden, maar zien later in dat het personage toch potentie heeft om in meerdere tekenfilms op te treden. Vandaar dat het debuutfilmpje uiteindelijk de naam "Gandy the Goose" draagt. Eén van de meest opvallende filmpjes is The last roundup uit 1943 waarin Gandy Goose en Sourpuss de strijd aanbinden tegen Adolf Hitler (een varken) en Mussolini (een aap). In 1955 beleeft Gandy Goose zijn laatste avontuur, omdat Paul Terry zijn bedrijf en zijn creaties verkoopt aan CBS. De nieuwe leiding besluit tot het niet meer maken van nieuwe tekenfilms. In Nederland is Gandy Goose bekend van vertoning in de bioscopen en de uitgave op (huur-)videobanden.
tekst: mvdwstrips.nl
Geheimagent Eekhoorn Zie bij Secret Squirrel.
George & Junior George & Junior, Amerikaanse reeks van vier (MGM-) bioscooptekenfilms over twee beren, die gebaseerd zijn op George & Lenny van de novelle Of Mice and Men (Van muizen en mensen) van John Steinbeck. George, de kleine beer, is hierbij degene met de goede invallen en ideëen, terwijl Junior, de grote beer, alles in de soep laat lopen. Alle filmpjes zijn geregiseerd door Tex Avery en bevatten derhalve ook de typische Avery-grappen.
tekst: mvdwstrips.nl
Goofy Goofy, Amerikaanse reeks (Walt Disney-) bioscooptekenfilms van 1939 t/m 1965 en 2007 met een dingo in de hoofdrol. Aanvankelijk fungeert hij als bijfiguur in diverse Mickey Mouse-tekenfilmpjes, maar in 1939 krijgt hij zijn eigen reeks. Kenmerkend voor de reeks zijn de serie tekenfilmpjes uit de jaren veertig en vijftig, waarin hij als veelvuldig personage in verschillende rollen is te zien. In de "How to"-filmpjes wordt hij George Geef genoemd. Zijn stem wordt vertolkt door Pinto Colvig, gedurende 1938 wordt dit tijdelijk waargenomen door George Johnson. In 1965 komt de serie bioscooptekenfilmpjes ten einde, maar in 2007 is er een eenmalig optreden in de tekenfilm How to Hook Up Your Home Theater, die geheel in de stijl van de jaren vijftig wordt gemaakt. Tussen 1981 en 1985 is Goofy af en toe te zien via de TROS, daarna gaat hij naar de NCRV - naar het programma Dit is Disney - waar hij op den duur een Nederlandse stem krijgt aangemeten die wordt vertolkt door Ferry de Groot (van de Dik Voormekaarshow). Ook als stripfiguur is Goofy populair: in diverse landen heeft hij een eigen tijdschrift of stripreeks. Ook in Nederland bestaat er van 1979 t/m 1984 een albumreeks, waarin Goofy - samen met Mickey Mouse - de geschiedenis in gaat.
tekst: mvdwstrips.nl

INHOUD

 

Meer informatie

Meer informatie over auteursrechten e.d. vindt u hier.