Tekenfilms L

Lantz, Walter Walter Benjamin Lantz, Amerikaanse filmregiseur- en producent (27 april 1899 - 22 maart 1994), die bekend is van zijn creaties Woody Woodpecker en Andy Panda. In 1940 trouwt hij met actrice Grace Stafford. Zij biedt aan de stem van Woody Woodpecker te vertolken, maar Lantz ziet daar niets in. Hij wil het mannelijke personage ook door een mannelijke stem uitgebeeld zien. Nadat Lantz audities uitschrijft voor een stem voor Woody Woodpecker, besluit Stafford anoniem mee te doen. Lantz kiest uiteindelijk haar, zonder te weten dat zij het is. Hij is één der laatsten die nog tekenfilms produceert voor de bioscoop, terwijl andere studio's daar in de jaren zestig al mee stoppen. Lantz eindigt deze activiteiten in 1972.
Zie verder: hier (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
Laurel & Hardy Laurel & Hardy, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1966 t/m 1967 waarin het slapstick-duo Stan Laurel en Oliver Hardy centraal staat. Producent Larry Harmon is de serie reeds in 1961 aan het ontwikkelen, terwijl Stan Laurel nog in leven is. De tekenfilmafleveringen worden gesyndiceerd verspreid. In de originele versie wordt de stem van Oliver Hardy vertolkt door Jim MacGeorge, terwijl Larry Harman zelf die van Stan Laurel voor zijn rekening neemt. In Nederland worden er in 1984/1985 enkele afleveringen in een nagesynchroniseerde versie vertoond in het matineeprogramma Kinderbios van de AVRO, dat in dat seizoen iedere week een half uurtje zendtijd heeft op de maandagmiddag. Er verschijnt in de jaren zestig/zeventig ook een tijdschrift rond het duo via Uitgeverij Classics Lektuur met stripverhalen gebaseerd op de tekenfilms.
Zie verder: Laurel & Hardy (overname van wikipedia) en
Zie verder: Larry Harmon (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
Lippy The Lion Lippy the Lion & Hardy Har Har, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1962 t/m 1963 als onderdeel van The Hanna-Barbera New Cartoon Series. Het gaat over een positief ingestelde leeuw (stem: Daws Butler) die als zwerver de eindjes aan elkaar moet knopen. Hij wordt hierin vergezeld door een hyena met de naam Hardy Har Har (stem: Mel Blanc) die de zaken wat negatiever bekijkt. Hoewel de leader doet vermoeden dat de afleveringen zich in de jungle afspelen, vinden we onze vrienden veelal in de grote stad. De serie wordt in Amerika samen met Touché Turtle en Wally Gator gesyndiceerd verspreid. Er is geen algemene leader en bumpers voor de gehele serie The Hanna-Barbera New Cartoon Series; de verschillende onderdelen hebben hun eigen leaders. In Nederland is Lippy the Lion in 1971 en 1972 bij de KRO te zien. In 1971 is dit op maandagavond op Nederland 2, vanaf 27 december van dat jaar is dat nog steeds op maandag, maar dan verhuist de KRO en dus ook Lippy naar Nederland 1. Onder de naam Lippie de Leeuw is hij als stripfiguur af en toe te vinden in het Flintstones-magazine. Zijn kompaan heet dan Harrie Har Har.
Zie verder: Lippy the Lion (overname van wikipedia) en
Zie verder: The Hanna-Barbera New Cartoon Series (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
Little Roquefort Little Roquefort, Amerikaanse reeks (Terrytoons-) bioscooptekenfilms van 1950 t/m 1955 over een muis die het aan de stok krijgt met een kat genaamd Percy. De creaties van de muis en de kat is een reactie op het succes van Tom & Jerry, die met hun tekenfilms tot dan toe zeven Oscars in de wacht hebben gesleept. De naam Roquefort wordt normaal gebruikt voor Franse schimmelkaassoort uit het gelijknamige dorp. Net als bij Tom & Jerry bestaat er een haat-liefde verhouding tussen Little Roquefort en de kat Percy. In 1955 valt het doek voor het tweetal, maar hun tekenfilms worden samen met andere Terrytoons-producties in syndicatie uitgezonden door diverse televisiestations in Amerika.
Zie verder: Terrytoons (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
Looney Tunes Looney Tunes, Amerikaans reeks (Warner Bros.-) bioscooptekenfilms van 1929 t/m 1969 over een verzameling personages aan de hand van diverse animatoren en regisseurs. De reeks is gestart door de producenten Hugh Harman en Rudolf Ising, die op dat moment voor Warner Bros. werkzaam zijn. Er wordt gekozen voor een naam die een parodie is op de Silly Symphonies van Walt Disney. Aanvankelijk is de Looney Tunes-reeks een verzameling tekenfilms met vaste personages, terwijl de andere Warner Bros.-reeks Merrie Melodies veelal gastoptredens bevatten. Tot 1943 worden de Looney Tunes voornamelijk in zwart/wit vertoond en de Merrie Melodies in kleur. Vanaf 1943 is er qua inhoud geen onderscheid meer tussen de beide reeksen. Figuren zoals Bugs Bunny, Daffy Duck, Yosemite Sam, Speedy Gonzales en Road Runner komen in beide series voor. Het enige verschil is het logo in de begin-/eindleader en de melodie. Die van Looney Tunes is gebaseerd op het muziekstuk "The Merry-Go-Round Broke Down" van pianist Cliff Friend en Dave Franklin en wordt gebruikt van 1937 t/m 1969. In Nederland zijn de filmpjes van Looney Tunes in verschillende verschijningsvormen bij de KRO te zien - zelfstandig of via het matineeprogramma KRO's Tekenfilmfestival. Ook zendt het televisieprogramma AVRO's Wordt Vervolgd vele filmpjes uit.
Zie verder: hier (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
Loopy De Loop Loopy De Loop, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) bioscooptekenfilms van 1959 t/m 1965 over een wolf die goed wil doen, maar door iedereen wordt gemeden en gewantrouwd. Zijn karakteristieke stemgeluid met Franse tongval wordt vertolkt door Daws Butler. Het is één der weinige tekenfilmreeksen die na de jaren vijftig nog in de bioscoop wordt vertoond in plaats van zoals te doen gebruikelijk via de televisie. Ook in de periode 1965-1976 is Loopy De Loop in Nederland in diverse filmhuizen te bekijken. Als stripfiguur is hij af en toe te zien in het Flintstones-magazine onder de Nederlandse (fonetisch) gespelde naam Loepiedeloep.
Zie verder: hier (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl

INHOUD

 

Meer informatie

Meer informatie over auteursrechten e.d. vindt u hier.