Tekenfilms P

Pepé Le Pew Pepé Le Pew, Amerikaanse reeks (Warner Bros.-) bioscooptekenfilms van 1945 t/m 1962 in de series Looney Tunes en Merrie Melodies over een stinkdier dat steeds op zoek is naar romantiek. Op zijn weg vindt hij vaak een zwarte vrouwtjeskat - die door een ongeluk met een pot met witte verf op een stinkdier lijkt - op zijn pad en waar hij stapelverliefd op wordt. Pepé le Pew spreekt met een Frans accent, waarbij Mel Blanc zijn stem vertolkt, en zijn avonturen vinden dan ook in Frankrijk plaats. Dit komt tot uiting doordat er voor elk zelfstandig naamwoord dat wordt uitgesproken of op borden is te vinden te pas en te onpas het Franse lidwoord "le" wordt geplaatst. Ook de Franse vrouwtjeskat horen we in één der filmpjes "le meow, le purrr" zeggen. Hij is voor het eerst te zien in het filmpje Odor-able Kitty uit 1945, geregiseerd door Chuck Jones, hoewel hij daar nog getrouwd en zijn Franse accent gespeeld blijkt te zijn en bovendien Henry heet. In Nederland komt Pepé le Pew tussen 1987 t/m 1995 af en toe opduiken in het programma KRO's Tekenfilmfestival.
Zie verder: hier (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
Peter Potamus Peter Potamus, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1964 t/m 1966 als onderdeel van de Peter Potamus Show over een nijlpaard dat samen met het aapje So-So met een luchtballon de wereld verkennen en door de tijd reizen. Andere onderdelen van de show zijn Breezly & Sneezly en Yippee, Yappee & Yahooey. In 1974 zijn er enkele tekenfilms van Peter Potamus te zien bij de KRO op Nederland 1 in het matineeprogramma Cineac. Ook in het Nederlandse Flintstones-tijdschrift zijn er avonturen van Peter Potamus te lezen.
Zie hier voor een lijst van alle tekenfilms uit de shows van Magilla Gorilla en Peter Potamus.
Zie verder: hier (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
Pink Panther Pink Panther, Amerikaanse reeks (DFE-) bioscoop- en televisietekenfilms van 1964 t/m 1978 over een roze panter die allerlei avonturen beleeft en vaak te maken krijgt met één of meerdere witte mannetjes. Het is oorspronkelijk een personage uit de openingstune van de Inspector Clouseau-speelfilms met Peter Sellers. De tekenfilms worden vergezeld van jazzy deuntjes van William Lava of Walter Greene gebaseerd op The Pink Panther Theme van componist Henry Mancini. Vanaf 1978 verzorgt Steve DePatie (zoon van producent David H. DePatie) de muziek, al wordt zijn naam als musicus in de leader niet genoemd. Ook de muziekstijl van Steve DePatie is jazz, maar de composities zijn gevarieerder en niet altijd gebaseerd op Mancini's muziekstuk. In de tekenfilms wordt door geen enkel personage gesproken. De tekenfilms worden vanaf 1977 uitgezonden door de VARA. In 1983 zendt de VARA afleveringen uit van The All New Pink Panther Show uit het seizoen 1978-1979, waarin ook tekenfilms van Crazy Legs Crane, een gele kraanvogel die altijd op een libelle jaagt, zijn te zien. De serie is niet in het Nederlands nagesynchroniseerd, maar wordt in de programmabladen aangekondigd als Kreezie de Kraanvogel. In 1984 gaat de Pink Panther over naar de NCRV en is daar te zien in The New Pink Panther Show uit de periode 1971-1974 met daarin ook tekenfilms van The Ant and The Aardvark. In 1985 komt de NCRV met een eigen cartoonprogramma met daarin tekenfilms van The Pink Panther en The Blue Racer. Het programma draagt de titel De roze panter en de blauwe kronkel. De Pink Panther treedt ook op als stripfiguur. In tegenstelling tot in de tekenfilms is hij in dit medium wat welbespraakter. Er bestaan met name in de jaren zeventig en tachtig tijdschrift- en albumreeksen bij onder andere de uitgeverijen Semic Press en Loeb Uitgevers.
Zie verder: Pink Panther (overname van wikipedia) en
Zie verder: List of The Pink Panther cartoons (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
Pinto Colvig Zie bij Colvig, Pinto.
Pixie & Dixie Pixie and Dixie and Mr. Jinks, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1958 t/m 1961 over twee muizen die het aan de stok krijgen met een kat. De tekenfilms lijken op de cartoons van Tom & Jerry, ook van Hanna en Barbera, maar door de kenmerkende animatietechnieken wat betreft televisie moet deze serie het meer van de dialogen hebben dan van de achtervolgingen en klappen. De reeks tekenfilms is een onderdeel van The Huckleberry Hound Show, het programma rondom Huckleberry Hound. Vanaf mei t/m juli 1966 is dit programma en dus ook Pixie & Dixie bij de NTS op Nederland 1 te bekijken. Stripverhalen van Pixie & Dixie en meneer Jinks worden gepubliceerd in het Nederlandse Flintstones-tijdschrift.
Zie verder: hier (overname van wikipedia) en
Zie verder: The Huckleberry Hound Show (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
Pluto Pluto, Amerikaanse reeks (Walt Disney-) bioscooptekenfilms van 1930 t/m 1953 over een hond die in de meeste gevallen het huisdier van Mickey Mouse is. Naar aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is de hond vernoemd naar een kleine planeet die een aantal maanden geleden daarvoor is ontdekt. Aanvankelijk is zijn naam Rover, maar in het filmpje The Mouse Hunt uit 1931 is zijn naam veranderd naar Pluto de Pup. Het verhaal gaat dat Walt Disney de naam heeft verzonnen om mee te liften op het succes der ontdekking van de negende planeet; dit is echter tot op heden niet bevestigd. In de bioscooptekenfilms wordt Pluto's stem in de meeste gevallen vertolkt door stemacteur Pinto Colvig. Tussen 1981 en 1985 is Pluto af en toe te zien via de TROS, o.a. in het aangekochte compilatieprogramma Walt Disney's Mickey and Donald, daarna gaat hij naar het NCRV-televisieprogramma Dit is Disney. Ook als stripfiguur is Pluto regelmatig te zien in het Nederlandse weekblad Donald Duck. Er zijn van 1979 t/m 1981 ook drie stripalbums van hem bij de Haarlemse uitgeverij Oberon verschenen.
Zie verder: hier (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
Popeye Popeye, Amerikaanse reeks (Fleisher-, Paramount-, King Features Syndicates en Hanna-Barbera-) bioscoop- en televisietekenfilms van 1933 t/m 1962 en 1978 t/m 1983 over een zeeman bedacht door cartoonist Elzie C. Segar, die heel sterk wordt na het eten van spinazie. Hij wordt hierin dwarsgezeten door aartsschavuit Bluto, die een oogje heeft op Olijfje - het vriendinnetje van Popeye. De eerste 108 tekenfilms worden geproduceerd door Fleisher, waarbij de stem van Popeye eerst door William Costello wordt vertolkt. Vanaf 1935 neemt Jack Mercer dit over en blijft dat tot in de jaren tachtig doen. De volgende 122 tekenfilms worden geproduceerd door Paramount en de release duurt daar voort tot 1957. In 1960 wordt er door King Features een project van megalomane proporties opgestart, namelijk de productie van Popeye-filmpjes speciaal voor de televisie gemaakt. Deze worden door verschillende tekenfilmstudio's gemaakt. Er worden in twee jaar tijd 220 afleveringen gemaakt. In de voorgaande jaren zijn er 230 bioscooptekenfilms gemaakt over een tijd van 24 jaar (!) Het behoeft geen betoog dat de televisietekenfilms wat animatie betreft een lagere kwaliteit hebben dan de bioscooptekenfilms van weleer. In deze reeks tekenfilms wordt de naam van Bluto veranderd naar Brutus, omdat KFS in de veronderstelling is geen rechten op de naam Bluto te hebben - dit blijkt achteraf niet juist. In het Nederlandse taalgebied is dit lood om oud ijzer, omdat daar de naam Brutus steeds wordt gebruikt, ook in de stripuitgaven. In 1978 keert Popeye terug in een speciaal door Hanna-Barbera geproduceerd tekenfilmprogramma genaamd The All New Popeye Show, waarin de naam Bluto weer wordt gebruikt. In Nederland worden vanaf 1964 Popeye-filmpjes uitgezonden door de televisiezender van de REM. In 1965 neemt de AVRO dit over. Ook bij de VPRO zijn er in die tijd Popeye-filmpjes te zien. Vanaf 1979 brengt de VARA regelmatig de Popeye-televisietekenfilmpjes uit de jaren 1960/1961 op de buis. Al deze uitzendingen zijn niet nagesynchroniseerd en dus Nederlands ondertiteld. In 1980 zijn er bij de AVRO diverse afleveringen te zien van The All New Popeye Show in het matineeprogramma Kinderbios. Hierin wordt Popeye nagesynchroniseerd door acteur Joop Doderer en Bluto/Brutus door Jaap van der Moer. Ook als stripfiguur is Popeye in Nederland goed vertegenwoordigd. Er verschijnen van 1967 t/m 1989 albums en tijdschriften bij o.a. de uitgeverijen Tirion, Born B.V., Omega, Golden Wonder Comics, Semic Press en Magic Press. De tekeningen zijn daar in de meeste gevallen van stripauteur Bud Sagendorf.
Zie verder: Popeye (overname van wikipedia) en
Zie verder: Popeye film series (overname van wikipedia) en
Zie verder: Popeye TV series (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
Porky Pig Porky Pig, Amerikaanse reeks (Warner Bros.-) bioscooptekenfilms van 1935 t/m 1966 in de series Looney Tunes en Merrie Melodies over een varken dat stottert dat het een lieve lust is en dat vaak samen met andere cartooneske figuren allerlei avonturen beleeft. Zijn kenmerkende stem inclusief gestotter wordt door stemartiest Mel Blanc gestalte gegeven. Het figuurtje is bedacht door regisseur Friz Freleng en verder doorontwikkeld door zijn collega Bob Clampett. De namen zouden afkomstig zijn van twee bijnamen die twee broers hebben uit dezelfde schoolklas waar Freleng destijds ook in zat ("Porky" en "Piggie"). Nadat Hugh Harman en Rudolf Ising Warner Bros. hebben verlaten en hun Looney Tunes-ster Bosko hebben meegenomen, wordt Porky Pig uiteindelijk de ster van alle filmpjes. Dit komt mede tot uiting doordat hij na alle filmpjes de slogan "That's all, folks" op stotterende wijze bij de eindleader bezigt. Aanvankelijk is het de bedoeling dat zijn stem zal worden vertolkt door stemacteur Joe Dougherty, omdat deze van zichzelf al een stotteraar is. Dougherty kan zich echter niet beheersen bij het stotteren, waardoor de productiekosten te hoog worden. Uiteindelijk wordt de klus doorgespeeld naar Mel Blanc die dit jaren blijft doen. Aangezien Porky Pig geen krachtige persoonlijkheid bezit, wordt hij in de tekenfilms vaak vergezeld door uitgesproken karakters als Bugs Bunny, Daffy Duck of Sylvester. Op de Nederlandse televisie is Porky Pig in 1973 in het matineeprogramma Cineac bij de KRO te bekijken. Porky komt tussen 1987 t/m 1995 af en toe opduiken in het programma KRO's Tekenfilmfestival. Ook is hij regelmatig te zien in het televisieprogramma AVRO's Wordt Vervolgd. Porky Pig beleeft ook avonturen als stripfiguur. In de uitgaven bij Uitgeverij de Vrijbuiter en Junior Press treedt hij op onder zijn eigen naam; in de Semic-tijdschriften en -albums gaat hij getooid met de naam Biggie. In de stripverhalen heeft hij ook een vriendinnetje met de naam Petunia Pig. Porky's neefje heet Cicero en gaat gekleed in een matrozenpakje.
Zie verder: hier (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
Precious Pupp Precious Pupp, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1965 t/m 1966 over een hond dat met zijn bazinnetje Granny allerlei avonturen beleeft. Kenmerkend voor Precious Pupp is zijn gniffelende wijze van lachen. De serie tekenfilms zijn onderdeel van The Atom Ant/Secret Squirrel Show die voor het eerst via NBC wordt uitgezonden, met als overige onderdelen Atom Ant, The Hillbilly Bears, Secret Squirrel, Squiddly Diddly en Winsome Witch. In Nederland zijn er van 1984 t/m 1985 afleveringen te zien in KRO's Tekenfilmfestival. Precious Pupp is hiermee (samen met The Hillbilly Bears) één der eerste tekenfilms in het op dat moment nieuwe matineeprogramma.
Zie verder hier voor meer achtergrondinformatie.
Zie verder: Precious Pupp (overname van wikipedia) en
Zie verder: The Atom Ant/Secret Squirrel Show (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
Punkin' Puss & Mushmouse Punkin' Puss & Mushmouse, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1964 t/m 1965 over een kat die een muis achternazit. In tegenstelling tot vele andere tekenfilmreeksen over een kat die een muis achtervolgt speelt deze serie zich af op het platteland met een Zuidelijke Amerikaanse sprekende kat genaamd Punkin' Puss en een eveneens gelijksprekende muis met de naam Mushmouse. De stemmen worden vertolkt door resp. Allan Melvin en Howard Horris. De tekenfilms zijn onderdeel van The Magilla Gorilla Show, samen met de andere tekenfilms Magilla Gorilla en Ricochet Rabbit, die gesyndiceerd worden verspreid. In Nederland zijn Punkin' Puss & Mushmouse in 1965 in het programma rondom Magilla Gorilla te zien bij de NTS op maandagavond op Nederland 1. Het duo verschijnt ook in het Nederlandse Flintstones-tijdschrift, waarbij de namen worden vertaald naar Kletspoes en Miezemuis.
Zie hier voor een lijst van alle tekenfilms uit de shows van Magilla Gorilla en Peter Potamus.
Zie verder: Punkin' Puss & Mushmouse (overname van wikipedia) en
Zie verder: The Magilla Gorilla Show (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
Pussyfoot Zie bij Marc Antony & Pussyfoot.

INHOUD

 

Meer informatie

Meer informatie over auteursrechten e.d. vindt u hier.