Tekenfilms W

Vullisbak en Rattekop Zie bij Dirty Dawg.
Vreemde vogels Zie bij Blast-off Buzzard.
Wally Gator Wally Gator, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1962 t/m 1963 als onderdeel van The Hanna-Barbera New Cartoon Series. Hoewel de leader doet vermoeden dat de afleveringen zich in de jungle afspelen, vinden we de krokodil Wally Gator (stem: Daws Butler) veelal in de dierentuin waar hij verblijft. Aangezien Wally graag de buitenwereld wil verkennen, wordt hij in de gaten gehouden door meneer Twiddle (stem: Don Messick) die als dierenoppasser fungeert. De serie wordt in Amerika samen met Touché Turtle en Lippy the Lion gesyndiceerd verspreid. Er is geen algemene leader en bumpers voor de gehele serie The Hanna-Barbera New Cartoon Series; de verschillende onderdelen hebben hun eigen leaders. In het Nederlandse taalgebied is Wally Gator op geen enkele televisiezender te zien, maar wel wekelijks op de Waals-Belgische zender RTBF 1 in het seizoen 1983-1984. In 2019 zijn alle afleveringen op een DVD verschenen. Onder de naam Ali Gator is hij als stripfiguur af en toe te vinden in het jarenzestig-Flintstones-magazine.
tekst: mvdwstrips.nl
Walt Disney Zie bij Disney, Walt.
Walter Lantz Zie bij Lantz, Walter.
Winsome Witch Winsome Witch, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1965 t/m 1966 als onderdeel van The Atom Ant/Secret Squirrel Show die voor het eerst via NBC wordt uitgezonden, met als overige onderdelen Atom Ant, Precious Pupp, Hillbilly Bears, Secret Squirrel en Squiddly Diddly. De serie gaat over een kleine vriendelijke heks die op een enigszins onbeholpen wijze andere personages van hulp voorziet waar nodig. De stem van Winsome Witch wordt ingesproken door de Amerikaanse stemactrice Jean Vander Pyl. In Nederland is de serie van 1978 t/m 1980 in een door Ring Workshop nagesynchroniseerde versie één keer per vijf weken op de woensdagmiddag te zien in het matineeprogramma Berebios bij de AVRO op Nederland 1. In 1981 gaat de tekenfilm nog mee over naar de Kinderbios. In het Nederlands is de naam van de titelheld vertaald naar Hetty de Heks, waarbij de comediènne Corry van Gorp - bekend van de televisieshows van André van Duin - de stem van de titelfiguur vertolkt. In 1985 neemt Marga Smits de productie van de Minibios over en Winsome Witch komt dan nog even terug, maar dan onder de titel De kleine heks met een andere nasynchronisatie.
Zie verder hier voor meer achtergrondinformatie.
tekst: mvdwstrips.nl
Woody Woodpecker Woody Woodpecker, reeks Amerikaanse bioscooptekenfilms van 1940 t/m 1972 over een specht bedacht door Walter Lantz. Woody Woodpecker is ontsproten uit de breinen van Lantz en Ben Hardaway. Die laatste heeft eerder ook reeds de personages Bugs Bunny en Daffy Duck bedacht. Aanvankelijk wordt de stem van de specht vertolkt door Mel Blanc. Nadat nog Danny Webb, Kent Rogers, Dick Nelson en Ben Hardaway hun stemgeluid aan Woody hebben toevertrouwd is het uiteinfelijk Grace Stafford, de vrouw van Walter Lantz, die dat gedurende jaren zal blijven doen. Woody Woodpecker is één der langstlopende series voor de bioscoop. Daar waar in de zestiger jaren de overige tekenfilmhelden het witte doek verlaten zal Woody hier tot 1972 te zien blijven. Daarna verschijnen er televisieshows op het beeldscherm met daarin eerdervertoonde bioscooptekenfilms aangevuld met nieuw venster-materiaal. Woody blijft terugkeren op het scherm met een nieuwe tekenfilmserie van 1999 t/m 2002 en filmpjes speciaal voor youtube vanaf 2018. Woody Woodpecker is met zijn klassieke filmpjes ook in Nederland en België te zien: in 1968 bij de VPRO, in 1975 bij de BRT, van 1980 t/m 1981 bij de TROS, van 1985 t/m 1986 bij de NCRV en in 1994 en 1995 ook NCRV in het tekenfilmprogramma Cartoon Club. Ook in het televisieprogramma Wordt Vervolgd bij de AVRO is Woody te zien. Sterker nog: hij is één der personages (naast Donald Duck en Road Runner) die kan worden nagedaan in de imitatiewedstrijden die op de Wordt Vervolgd-clubdagen worden gehouden. Van Woody Woodpecker bestaan ook diverse Nederlandstalige uitgaven in de vorm van tijdschriften en stripboeken, die verschijnen bij o.a. Classics Lektuur, De Vrijbuiter, Semic Press en Junior Press.
De eerste uitgaven van Classics Lektuur verschijnen onder zijn Nederlandse naam Hakkie Specht en bevatten ook strips van Warner Bros. onder de titels Floris Flap (Bugs Bunny) en Eimert Eend (Daffy Duck).
Een opvallend stripverhaal rondom Woody is die over De Grote Niezer die de Deense tekenaar Freddy Milton in vier verschillende uitvoeringen heeft vervaardigd: één met Woody Woodpecker in de hoofdrol, één met Donald Duck, één met Kalle Klodrik (een figuur bedacht door Milton zelf) en één met De Familie Gnuff (eveneens een creatie van Milton).
tekst: mvdwstrips.nl
Wordt Vervolgd Wordt Vervolgd, Televisieprogramma van een half uur over strips en tekenfilms van 1983 t/m 1994 bij de AVRO en van 1994 t/m 1997 bij Kindernet. Het programma bevat vaste onderdelen zoals de stripquiz, de nationale strip-top-tien die ook in diverse kranten wordt afgedrukt en ook als zelfstandig blaadje verschijnt (vgl. het gedrukte exemplaar van de Top 40), interviews met striptekenaars en het vertonen van (fragmenten van) tekenfilms. Het wordt samengesteld door stripkenner Kees de Bree die reeds menig boeken over strips en tekenfilms op zijn naam heeft staan en ook artikelen voor het blad Stripschrift schrijft, vormgever Wouter Stips die verantwoordelijk is voor het uiterlijk van het televisieprogramma en producent Han Peekel die het programma ook presenteert. De muziek van de beginleader en de bumpers worden verzorgd door Robert-Jan Stips, de broer van Wouter Stips.
Lees hier verder.
tekst: mvdwstrips.nl

INHOUD

 

Meer informatie

Meer informatie over auteursrechten e.d. vindt u hier.