Tekenfilms Y

Yakky Doodle Yakky Doodle, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1961 t/m 1962 als onderdeel van The Yogi Bear Show, met als overige onderdelen Yogi Bear en Snagglepuss. Yakky Doodle is een eendje dat onder bescherming staat van de buldog Chopper. Deze moet ervoor zorgen dat de vos Fibber een eindje uit zijn buurt blijft. De afleveringen van Yakky Doodle spelen zich doorgaans op het platteland af. Het karakteristieke stemgeluid van Yakky Doodle wordt vertolkt door Jimmy Weldom die dat op dezelfde wijze doet als bij de stem van Donald Duck. Yakky Doodle als personage is gebaseerd op de kleine eend Quacker die als bijfiguur fungeert in enkele Tom & Jerry-filmpjes vanaf 1950. Yakky zelf debuteert reeds eerder in twee afleveringen van Yogi Bear in The Huckleberry Hound Show en Augie Doggie in The Quick Draw McGraw Show.
Yakky Doodle is in 1966 in Nederland via de NTS op Nederland 1 wekelijks te zien als onderdeel van The Yogi Bear Show. Als stripfiguur opereert Yakky Doodle onder de Nederlandse naam Sjakie Doedel in het tijdschrift van De Flintstones.
tekst: mvdwstrips.nl
Yippee, Yappee & Yahooey Yippee, Yappee and Yahooey, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) tekenfilms bedoeld voor vertoon op de televisie, waarin drie hondachtige figuren als musketiers fungeren aan het hof van de koning. Deze koning is vaak het slachtoffer van de onhandigheden van onze drie helden. Verder de gebruikelijke ingrediënten zoals draken en ander geboefte. De reeks bestaat uit 23 afleveringen, die zijn uitgezonden in de Peter Potamus-Show, maar ook in syndicatie al of niet gecombineerd met de tekenfilms rondom de show van Magilla Gorilla.
Zie hier voor een lijst van alle tekenfilms uit de shows van Magilla Gorilla en Peter Potamus.
tekst: mvdwstrips.nl
Yogi Bear Yogi Bear, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1958 t/m 1962 rondom een beer genaamd Yogi Bear, die samen met zijn kompaan Boo-Boo allerlei avonturen beleeft. Ze wonen in het Yellystonepark (deze naam is afgeleid van het Yellowstone National Park in het westen der Verenigde Staten van Amerika) waar de twee beren altijd proberen de picknickmanden (met inhoud) der bezoekers achterover te drukken. Parkbeheerder Smith is degene die de twee beren onder de duim moet houden. Yogi Bear is te herkennen aan zijn groene das en hoed en Boo-Boo die qua afmetingen kleiner is dan Yogi draagt een vlinderstrik. Na 1962 is het nog niet gedaan met de beer, want gedurende de jaren keert hij diverse keren terug in zijn eigen tekenfilmprogramma's in verschillende verschijningsvormen. De stem van Yogi wordt vertolkt door Daws Butler, terwijl Don Messick de stem geeft aan Boo-Boo.
Aanvankelijk verschijnen Yogi Bear en Boo-Boo in The Huckleberry Hound Show, de show rondom Huckleberry Hound, met daarnaast nog de serie Pixie & Dixie.
In 1961 wordt Yogi Bear dusdanig populair dat hij in dat jaar zijn eigen show krijgt. Zijn plaats in het programma van Huckleberry Hound wordt dan ingenomen door Hokey Wolf. In de Yogi Bear Show zijn naast Yogi en Boo-Boo nog Snagglepuss en Yakky Doodle te zien.
Yogi Bear is in 1965/1966 wekelijks te bekijken op de Nederlandse Antillen via de zenders TeleAruba en TeleCuracao en in Nederland via de NTS op Nederland 1 als onderdeel van The Huckleberry Hound Show en The Yogi Bear Show.
Als stripfiguur opereert Yogi Bear onder de Nederlandse naam Yogi Beer in het tijdschrift van De Flintstones van uitgeverij De Geïllustreerde Pers. Bobo is de Nederlandse naam voor Boo-Boo. Van 1972 t/m 1977 verschijnt Yogi Bear ook op de achterkant van het jeugdweekblad Taptoe. In 1976 maakt de beer bij Uitgeverij De Vrijbuiter nog zijn opwachting in een Yogi Beer-tijdschrift dat vanaf het 19de nummer van naam veranderd naar Yogi Beer en de Flintstones.
tekst: mvdwstrips.nl
Yogi Beer Zie bij Yogi Bear.
Yosemite Sam Yosemite Sam is een bijfiguur opererend in de Amerikaanse (Warner Bros.-) filmpjes rondom Bugs Bunny van 1940 t/m 1964 voor de bioscoop in de series Looney Tunes en Merrie Melodies. Regisseur Isadore "Friz" Freleng is de mening toegedaan dat Elmer Fudd als vaste tegenstander van Bugs Bunny vaak toch wel wat dom en naïef overkomt. Vandaar dat Freleng op de proppen komt een tegenstander die absoluut niet met zich laat sollen. Althans, zo lijkt het op het eerste gezicht. Maar ook Yosemite Sam moet uiteindelijk het onderspit delven als hij de strijd met Bugs Bunny aangaat. De bulderende stem van Yosemite Sam wordt vertolkt door de vaste tekenfilm-huisstem van Warner Bros. Mel Blanc.
Yosemite Sam is min of meer gebaseerd op het karakter en uiterlijk van Freleng zelf en gedurende de gouden tijd van de tekenfilm is Freleng en zijn ploeg de enige die de filmpjes waarin Yosemite Sam voorkomt regiseert.
Aanvankelijk opereert Yosemite Sam als cowboy en dus spelen de scènes tussen Bugs Bunny en hem zich dan ook af in het Wilde Westen. Maar Yosemite verandert net zo makkelijk in een piraat, een ridder of een ander machtswellustig personage en ook in die setting probeert hij Bugs Bunny de loef af te steken.
In Amerika heeft Yosemite Sam ook zijn eigen tijdschrift bij Gold Key. Daarvan verschijnen er in de periode 1970-1984 81 nummers.
Yosemite Sam is doorgaans als bijfiguur te zien in de filmpjes rondom Bugs Bunny en kan dan dus opduiken op die momenten wanneer Bugs Bunny op de Nederlandse televisie is te zien. Zie daarvoor hier. Dit geldt ook voor de Nederlandse stripuitgaven bij Classics Nederland, De Vrijbuiter, Semic Press en Junior Press.
tekst: mvdwstrips.nl

INHOUD

 

Meer informatie

Meer informatie over auteursrechten e.d. vindt u hier.